18 Sep, 2021
A- A A+

Facebook twitter You Tube Instagram

RAUB - Kawasan tumbuhan pakma atau rafflesia di Lata Jarum, Ulu Dong di sini menjadi tarikan pelancong tempatan dan luar yang mahu menyaksikan sendiri bunga terbesar di dunia itu. Ratusan pengunjung tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan sendiri puluhan kudup atau tunas bunga rafflesia yang tumbuh mekar di lata itu sambil menikmati panorama di taman eko rimba tersebut sejak awal tahun ini.Pengawas Hutan Raub, Zainudin Mahmud, berkata, bunga gergasi tersebut mengambil tempoh sehingga sembilan bulan untuk kembang dan setakat ini terdapat hampir 40 kudup bunga manakala satu yang masih berkembang. "Hampir 300 pengunjung datang berkunjung menyaksikan bunga gergasi ini setakat minggu ini dan kita menyasarkan kehadiran 2,000 pengunjung tahun ini.

"Kita mengambil pendekatan mengawal jumlah kehadiran supaya ia tidak menjejaskan flora dan fauna di lokasi ini," katanya. Beliau berkata demikian pada sesi lawatan media bersama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dong, Datuk Seri Shahiruddin Ab Moin, kakitangan Pejabat Perhutanan Raub, Pejabat Daerah Raub. Lawatan yang mengambil masa hampir satu jam pergi dan turun sejauh 1.5km itu turut disertai barisan pemimpin Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) Cawangan Raub. Sementara itu Shahiruddin berkata, pihaknya akan menghantar satu kertas kerja kepada kerajaan negeri dan permohonan khas supaya usaha mempromosikan kawasan rekreasi itu turut mendapat perhatian Kementerian Pelancongan.

 

 

"Ia bakal menjadi lonjakan ekonomi untuk penduduk setempat dan dalam masa sama, masyarakat diminta menjaga kebersihan di lokasi terbabit dalam usaha menarik kehadiran lebih ramai pengunjung ke sini," katanya. Dalam pada itu bagi Naib Yang Dipertua 1, MPP UiTM Raub,Mohamad Amir Ikhwan, teruja kerana pertama kali dapat melihat rafflesia. Sumber-Sinar Harian

  

mygov sukpahang pemudah hrmis bpa iim jpa ksn mampu msc spa spr