02 Jun, 2023
A- A A+

Facebook twitter You Tube Instagram

pahangtourism 

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser

BENTONG - Tiga pelancong tempatan masih hilang dikhuatiri lemas kerana dibawa arus sungai dalam insiden banjir lumpur di sebuah calet di sini pada Sabtu. Dalam kejadian tersebut, 32 lagi pelancong terdiri 24 orang dewasa dan selebihnya kanak-kanak berjaya diselamatkan. Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Ismail Abdul Ghani berkata, Pusat Gerakan Operasi (PGO) telah menerima panggilan kecemasan pada jam 10.40 malam melibatkan banjir lumpur.

Menurutnya, seramai 22 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Genting Highlands dibantu BBP Gombak bersama tiga anjing pengesan (K9) dan tujuh anggota Unit Pengesan terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa. "Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) juga digerakkan bagi membuat kerja-kerja menyelamat mangsa yang dilaporkan dalam keadaan kesejukan dan tidak berani untuk berada di dalam calet yang tidak selamat diduduki disebabkan ancaman arus sungai deras. "Pada jam 4.09 pagi (Ahad), semua mangsa berjaya ditemui dan kerja-kerja menyelamat dijalankan dan tamat pada jam 8.30 pagi.

"Setelah pengiraan dibuat, didapati seorang lelaki dan wanita dewasa serta seorang kanak-kanak lelaki hilang dibawa arus sungai," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.
Ujarnya, kawasan pencarian dijalankan pada jarak 300 meter radius dari kawasan kejadian.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/178838/BERITA/Semasa/Banjir-lumpur-Tiga-pelancong-masih-hilang © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

 mygov sukpahang pemudah hrmis bpa iim jpa ksn mampu msc spa spr

Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang STATISTIK KEDATANGAN PELANCONG MENGIKUT NEGARA ASAL KE PAHANG Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang Mengikut Segmen MYHRMIS MOBILE
Dasar Privasi