02 Jun, 2023
A- A A+

Facebook twitter You Tube Instagram

pahangtourism 

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser

TEMERLOH - Lukimala dan Eli antara dua gajah yang menarik perhatian pengunjung sempena sambutan Hari Gajah Sedunia 2018 di Pusat Konservasi Gajah Kebang­saan Kuala Gandah, Lanchang semalam. Lukimala, gajah paling tua dari India berusia 81 tahun manakala Eli adalah anak gajah berusia dua tahun antara 21 gajah yang dijamu pada program Kenduri Gajah di pusat latihan haiwan itu. Lukimala adalah peng­huni pertama di pusat itu yang dibuka pada 1989 dan Eli baru sahaja ditempatkan di pusat tersebut pada Mac lalu selepas ditemui cedera di Jeli, Kelantan.

Akibatnya, anak gajah itu kudung kaki depan di bahagian kanan. Antara makanan yang dijamu ialah rumput, tem­bikai dan dua tan tebu sumbangan pihak swasta. Simbolik perasmian disempurnakan oleh Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara  (Perhilitan) Semenanjung Malaysia, Datuk Abdul Kadir Abu Kassim. Kira-kira 2,000 pengun­jung termasuk daripada luar negara membanjiri pusat berkenaan sempena sam­butan itu yang berlang­sung setiap tahun. 

Selain pameran, cera­mah, tayangan video, pertan­dingan mewarna, kuiz turut diadakan bagi memeriahkan lagi sambutannya. Sementara itu, pengunjung turut teruja beri­kutan berpeluang melihat haiwan tersebut. Bagi juruteknik, Norashikin Muhamad, 30, teruja kerana dapat melihat sendiri haiwan terbabit buat julung kalinya. Norashikin yang datang bersama beberapa ahli ke­luar­ganya mengetahui me­nge­nai sambutan itu mene­rusi aplikasi WhatsApp. "Tak sangka dapat tengok sendiri gajah sebanyak ini dan bukan senang nak lihat haiwan ini secara dekat," katanya.

Reaksi sama oleh Hairi Yusof, 45 yang datang dari Putrajaya bersama keluarganya kerana tidak mahu melepaskan peluang tersebut menyaksikan haiwan tersebut. Menurutnya rugi jika tidak datang ke program itu selain menimbulkan kese­daran terhadap dirinya berikutan ancaman yang dihadapi haiwan itu.

 mygov sukpahang pemudah hrmis bpa iim jpa ksn mampu msc spa spr

Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang STATISTIK KEDATANGAN PELANCONG MENGIKUT NEGARA ASAL KE PAHANG Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang Mengikut Segmen MYHRMIS MOBILE
Dasar Privasi