02 Jun, 2023
A- A A+

Facebook twitter You Tube Instagram

pahangtourism 

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser

SEBANYAK RM11 juta telah diperuntukkan kerajaan bagi membangunkan pelancongan di Pulau Chekas dan Lata Jarum, Ulu Dong sejak 1999 sehingga kini.

Adun Dong, Datuk Seri Shahiruddin Ab Moin berkata, hasil pembangunan tersebut, Ulu Dong menerima kunjungan 2,000 pelancong setiap minggu dan jumlah itu bertambah pada musim cuti persekolahan.

Menurutnya, pelancongan domestik itu beri impak positif kepada peniaga kecil dan petani yang menjual hasil mereka.

“Hujung minggu, laluan di Pulau Chekas dan Lata Jarum sesak dengan kedatangan pelancong yang nak mandi-manda di situ.

“Ia memberi peluang kepada penduduk kampung jual hasil pertanian. Hujung minggu penduduk di situ kalau jual buah atau sayur mereka pasti habis,” katanya.

Beliau yang juga Exco Koperasi, Usahawan dan Kepenggunaan negeri berkata, selain keunikan air terjun dan kecantikan chalet yang menjadi tarikan pelancong, pihaknya turut mendapat kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang datang membuat kajian bunga rafflesia yang tumbuh di kawasan berkenaan.

“Kita telah minta UKM buat kajian bunga rafflesia yang mampu hidup di kawasan ini untuk kita jadikan ia sebagai salah satu tarikan pelancong,” katanya.

Sementara itu, Shahiruddin berkata, sejak 1999 sehingga kini, RM40 juta telah diperuntukkan untuk membangunkan infrastruktur, sekali gus memberi kemudahan lengkap buat  penduduk setempat.

“Melalui peruntukan ini, jalan kampung, kebun, dusun di Ulu Dong ditar dan tiada lagi jalan bertanah.

“Kita ingin beri keselesaan kepada penduduk untuk ke kebun dan dusun kerana majoriti sumber pendapatan penduduk di sini adalah pertanian,” katanya.

Ditanya perancangan masa depan, beliau berkata, pihaknya cuba mohon dengan Kerajaan Pusat sama ada melalui Jabatan Perdana Menteri, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengenai infrastruktur asas jalan kampung terbabit untuk dibuat laluan bertingkat.

Menurutnya, ini kerana bukan mudah kerajaan buat jalan baharu kerana ia melibatkan pengambilan  tanah milik penduduk.

“Mengenai kos, bukan murah atau mahal jadi isu, tapi tanah tiada. Kita tidak mahu ambil tanah penduduk kerana tanah tanah pertanian yang akan merencatkan pendapatan mereka," katanya.

 mygov sukpahang pemudah hrmis bpa iim jpa ksn mampu msc spa spr

Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang STATISTIK KEDATANGAN PELANCONG MENGIKUT NEGARA ASAL KE PAHANG Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang Mengikut Segmen MYHRMIS MOBILE
Dasar Privasi