02 Jun, 2023
A- A A+

Facebook twitter You Tube Instagram

pahangtourism 

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi Perbadanan Kemajuan Bukit Fraser

KUANTAN - Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (Peka) Malaysia meminta pihak berkuasa agar tidak berdiam diri sebaliknya tampil melakukan sesuatu untuk menyelamatkan Tasik Chini yang disifatkan semakin nazak.

Presidennya, Puan Seri Shariffa Sabrina Syed Akil berkata, tanpa penglibatan pihak-pihak terbabit, lokasi pelancongan dan bersejarah  itu akan terus terjejas.

Menurutnya, tanpa  peranan pihak berkuasa,  tiada pihak lain  yang mampu menyelamatkan Tasik Chini daripada tercemar dan rosak akibat aktiviti penerokaan serta pembangunan.

“Tasik Chini mungkin boleh diselamatkan dengan menanam kembali pokok-pokok, namun ia mengambil masa lama. Itu pun sekiranya aktiviti penerokaan dihentikan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar tempatan berkenaan keadaan tasik tersebut yang menghadapi gangguan ekosistem sehingga menjejaskan kehidupan masyarakat Orang Ali yang tnggal di kawasan tersebut.

“Sebelum ini dah ada laporan daripada sebuah NGO, Transparency International (TI) pada 2010 yang mendedahkan kerosakan dialami Tasik Chini, tapi tiada sebarang tindakan proaktif untuk mengatasi masalah itu,” katanya.

Shariffa Sabrina berkata, Peka Malaysia juga telah membuat tinjauan ke tasik itu pada 13 Disember lalu bersama ahli jawatankuasa (AJK) Peka Pahang, pakar alam sekitar dan NGO lain untuk melihat sudut nilai alam sekitar dan pelancongan.

“Dalam perjalanan itu terdapat tidak kurang tiga lori balak yang sarat dengan muatan kayu hutan baru ditebang menandakan bahawa masih terdapat kerja-kerja membalak di kawasan Tasik Chini.

“Dan di persimpangan jalan masuk kira-kira tiga kilometer dari Tasik Chini, terdapat sebuah lombong bijih besi yang masih beroperasi,” dakwanya.

Tambahnya, kawasan dan pejabat tasik diuruskan dengan baik namun malangnya tidak ramai yang datang mengunjungi selain terdapat projek terbengkalai membabitkan sebuah kem untuk tujuan Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN).

 mygov sukpahang pemudah hrmis bpa iim jpa ksn mampu msc spa spr

Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang STATISTIK KEDATANGAN PELANCONG MENGIKUT NEGARA ASAL KE PAHANG Statistik Kedatangan Pelancong Ke Negeri Pahang Mengikut Segmen MYHRMIS MOBILE
Dasar Privasi